Neprehliadnite

Bugatti Niniette 66

 

Keď sa povie Bugatti, ako prvý vám na um zíde určite luxusný športiak. Lenže v prípade Bugatti Niniette 66 ide o motorovú jachtu z dielne spoločnosti Palmer Johnson, ktorá svojím dizajnom nadväzuje na automobil Bugatti Chiron.
Text Jakub Jesenski/foto archív


Firma Bugatti už jednu loď v minulosti vyrobila. Bolo to v roku 1930 a jachta dostala rovnako názov Niniette. Mimochodom, bolo to meno, ktorým zakladateľ Ettore Bugatti oslovoval svojho miláčika, dcéru Lidiu. S novým modelom 66 výrobca na túto loď nadväzuje.  Číslovka v názve jachty súčasne odkazuje na dĺžku lode – 66 stôp, teda niečo cez 20 metrov. Číslo 66 je v tomto prípade príznačné, pretože presne toľko kusov jácht sa vyrobí, pričom cena jednej sa pohybuje okolo dvoch miliónov eur.

Loď z karbónu

Bugatti sa pri vývoji jachty spojilo s americkou firmou Palmer Johnson. Na vývoji Niniette 66 pracovali odborníci z obidvoch firiem od roku 2015, keď sa objavili prvé obrázky konceptov. Ide o dvadsaťmetrovú karbónovú loď s dizajnom prevzatým zo spomínaného Bugatti Chiron.

Nádherná jachta prebrala z Chironu nielen dvojfarebné lakovanie, typické bočné oblúky, motívy podkovy, ale napríklad aj volant. Kuchynku na nej však nenájdete, dvadsať štvorcových metrov je totiž predsa len primálo na úplne nezávislý plávajúci ostrov. Jachta je určená skôr na svižnú jazdu na kratšie a stredné vzdialenosti.

Maximálne 1 200 koní

Na rozdiel od automobilu Bugatti Chiron nepoháňa tento plávajúci luxus šestnásťvalcová štyrikrát preplňovaná jednotka, avšak ani osemvalec Man V8 – 1200 sa nemá príliš za čo hanbiť.

Ako už napovedá označenie, maximom tejto jednotky je výkon 822 kW (1 200 koní), ktorý je dostupný pri 2 300 ot/min. Najvyššia rýchlosť je 44 uzlov, teda 82 km/h. Oproti Chironu je to smiešne, ale na vode ide o výborné číslo. Len pre zaujímavosť, nádrž ponúka objem tritisíc litrov.

Dvojmiestna jachta

Jachta, ktorá je navrhnutá pre dve osoby, má k dispozícii dve paluby. Na prvej sa nachádza riadiaci mostík s dvojicou anatomických sedadiel, ležadlami a jacuzzi, ktorým sekunduje ohnisko vytvárajúce kontrast s vodou. Okolo mostíka sa dá zísť dolu dvoma schodišťami do podpalubia, kde je dostatok miesta na veľkú spálňu, obývaciu miestnosť a malú kapitánsku kajutu.

Od marca 2018

Zariadenie a interiér lode znesú najvyššie kritériá luxusu. Všade vládne ušľachtilá koža, mramor a karbón, čo je typickým znakom pre Bugatti. U svojich nových majiteľov budú tieto jachty už v marci roku 2018. Firma Bugatti tak dala opäť jasne najavo, že už dávno nerobí len autá, pretože vyrába aj jedinečný nábytok, hodinky či motorky. „Filozofia dizajnu Bugatti je taká unikátna a originálna, že ju možno aplikovať na veľké množstvo produktov, hoci jachta, to je niečo špeciálne,“ uviedol riaditeľ dizajnu Bugatti Etienne Salomé.

Automobilka Bugatti

Rodák z talianskeho Milána Ettore Bugatti bol francúzskym výrobcom automobilov s vysokým športovým výkonom, ktorý založil svoju firmu v roku 1909 v nemeckom Molsheime. Automobily Bugatti sú známe vďaka svojmu nádhernému dizajnu a množstvu športových úspechov.

Medzi najslávnejšie modely Bugatti patria Type 35 Grand Prix, Type 41 „Royale“, Type 57 „Atlantic“ a Type 55.  Smrť Ettore Bugattiho v roku 1947 znamenala v podstate zánik značky, pretože jeho syn Jean Bugatti skonal už v roku 1939. V tom čase sa nevyrobilo viac ako 8 000 automobilov.

Firma sa trápila finančne, svoj posledný model vyrobila v 50-tych rokoch minulého storočia, pričom v 60-tych rokoch bola predaná ako súčasť obchodu v leteckom priemysle. V 90-tych rokoch 20. storočia oživil taliansky podnikateľ limitovanú výrobu exkluzívnych športových automobilov. Dnes patrí značka do nemeckej skupiny Volkswagen.

Palmer Johnson

Spoločnosť Palmer Johnson, ktorá už takmer sto rokov vyrába luxusné motorové superjachty do maximálnej dĺžky 81,4 metra, má sídlo v americkom Great Lakes v Sturgeon Bay, v štáte Wisconsin. Svoje showroomy má však aj vo Fort Lauderdale a Monaku. Firmu Palmer Johnson založili v roku 1918 stavitelia lodí Hans Johnson a Herman Gmack.

Už koncom 20-tych rokov minulého storočia bola lodenica známa svojimi vysoko kvalitnými drevenými loďami. Americký podnikateľ a súčasne zakladateľ svetoznámej firmy Texas Instruments Pat Haggerty kúpil v roku 1961 producenta luxusných lodí Palmer Johnson. V nasledujúcich štyroch dekádach zažila lodenica inovatívny rozvoj vďaka hliníkovému motoru a konštrukčným technológiám pre námorné plavidlá.

Technické údaje jachty Bugatti Niniette 66
Odhadovaná cena: 2 mil. eur
Maximálna rýchlosť: 82 km/h
Dĺžka: 20 m
Počet pasažierov: 2
Počet vyrobených kusov: 66
Dodanie: marec 2018
Výbava: jacuzzi, bar na šampanské, obývačka, spálňa, ohnisko

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv