Neprehliadnite

Revolúcia

 

Nové SUV DS 7 Crossback je prvým automobilom druhej generácie modelov značky DS, ktorá bola uvedená ako samostatná značka práve pred dvoma rokmi v Ženeve. Zatiaľ čo prvú generáciu DS tvoria mainstreamové modely zabalené v neodškriepiteľne príťažlivom kabáte, vlajková loď značky zaslúžene budí rešpekt a ohlasuje kvalitatívny a technologický posun vpred. Má modernú platformu sesterského modelu Peugeot 3008, plug-in hybridnú hnaciu sústavu, 8-stupňovú prevodovku a množstvo asistenčných systémov.
Text Ivan Matúška/foto archív


Efektná optika

DS 7 Crossback rozmermi karosérie (dĺžka 4 570 mm, šírka 1 890 mm a výška 1 620 mm) spadá na spodný okraj strednej triedy SUV. Na muške má BMW X1 či Audi Q3/Q5. Vertikálna predná maska s diamantovým vzorom dodáva automobilu prestíž aj potrebnú noblesu. Z nej vychádzajú tzv. chrómové krídla, ktoré lemujú predné svetlá. Tie využívajú technológiu DS Active LED Vision, teda adaptívne diódy, ktoré vytvárajú nezameniteľný svetelný podpis. Vizuálny efekt je účinný a originálny počas dňa aj noci.

Svetlá sa po odomknutí auta rozžiaria purpurovým svetlom. Vertikálne usporiadané svetlá na denné svietenie kombinujú pohyblivé smerovky a dotvárajú celkový, už aj tak atraktívny svetelný dizajn auta. Ostré hrany na predných a zadných blatníkoch zvýrazňujú svalnatú krásu SUV. Pochrómovaná lišta v zadnej časti prepája zadné svetlomety do efektného celku. LED grafika svetiel je inšpirovaná ostatným konceptom DS E-Tense. Prémiový duch podčiarkujú rozmerné disky kolies a laky karosérie s exotickými názvami: Cumulus Gray, Pearl White či Perla Nera Black.

Vypiplaný interiér

Interiér nezaprie veľký podiel ručnej práce a inšpiráciu francúzskym módnym priemyslom. Nakoniec, na takéto chuťovky nás dizajnéri konceptmi už dlhšie pripravovali. Čalúnenie sedačiek á la remienok hodiniek sa už stalo pre značku charakteristické. Použité sú najkvalitnejšie materiály, v ponuke je niekoľko druhov koženého čalúnenia vrátane luxusnej kože Nappa. Na výber sú štyri dizajnové línie – Bastile, Rivoli, Opera a Performance Line. Každá je zameraná na inú skupinu zákazníkov s odlišnou materiálovou aj farebnou schémou.

Čalúnené sú všetky viditeľné plochy vrátane prístrojovej dosky a výplní dverí. Nechýbajú luxusné hodinky B.R.M. R180, ktoré už mali premiéru v koncepte E-Tense. Aj tu sa zjavia ihneď po naštartovaní automobilu. Čalúnená stredová konzola má po stranách voliča prevodovky sústavu klasických vypínačov. Protikladom k remeselnej práci sú dve 12-palcové obrazovky. Prvá je určená na zobrazovanie navigácie a ovládanie multimédií, druhá nahrádza klasické budíky v zornom poli vodiča. DS 7 Crossback môže byť vybavený exkluzívnym francúzskym audiosystémom Focal Electra, pozostávajúcim zo 14-tich reproduktorov. Tie sú rozmiestnené v kabíne tak, aby bol zážitok z hudby čo najdokonalejší.

DS asistenti

Dizajn s francúzskym espritom dopĺňa plejáda elektronických asistentov, zvyšujú bezpečnosť, mentálne pohodlie vodiča aj celkový komfort pasažierov na palube. DS Connected Pilot umožňuje autonómnu jazdu po diaľnici v rozmedzí 29 – 180 km/h, DS Park Pilot sa postará o automatické parkovanie, DS Driver Attention Assist monitoruje koncentráciu, resp. únavu vodiča. Ďalej je to DS Night Vision spolupracujúci s infračervenými kamerami na dobrú viditeľnosť až do vzdialenosti 100 metov a v neposlednom rade DS Active LED Vision, ktorý upravuje tok svetelného lúča s ohľadom na cestné podmienky a rýchlosť vozidla.

Adaptívne svetlá pracujú v piatich režimoch (Town Beam, Country Beam, Motorway Beam, Adverse Weather, High Beam). DS Active Scan Suspension má byť pruženie pre 21. storočie. Používa kameru na snímanie kvality povrchu vozovky pred vozidlom a korigovanie nerovností včasným nastavením tlmičov. DS 7 Crossback bude vybavený adaptívnym podvozkom s reguláciou tuhosti pruženia nezávisle pre každé koleso. Podľa tvorcov to bude náhrada za hydropneumatické pruženie, ktorým sa výrobca preslávil v minulosti. DS 7 Crossback bude kompatibilný so smartfónmi cez platformy Android Auto, Apple CarPlay a Mirror Link.

Plug-in hybrid

DS 7 Crossback bude poháňaný trojicou benzínových a dvojicou dieselových agregátov BlueHDi. Štandardom bude 8-stupňová automatická prevodovka. V Ženeve debutoval DS 7 vo vrcholnej plug-in hybridnej verzii s výkonom 300 koní (220 kW), pozostávajúcej z preplňovaného benzínového štvorvalca 1,6 THP (147 kW) a dvojice elektromotorov s výkonom 2 × 80 kW. Jeden je umiestnený medzi agregátom a 8-stupňovou automatickou prevodovkou, druhý na zadnej náprave.

Plug-in hybridný DS 7 Crossback tak bude jediná štvorkolka v ponuke. Na čisto elektrický dojazd zvládne 60 km. Motor 1,6 THP bude naladený na výkon 132 alebo 165 kW. Základ ponuky bude trojvalec 1,2 PureTech (96 kW) spriahnutý so 6-stupňovou manuálnou prevodovkou. Naftové agregáty 1,6 BlueHDi (96 kW) a 2,0 BlueHDi (132 kW) sa budú kombinovať výlučne so 6-stupňovou manuálnou (slabší agregát) alebo aj 8-stupňovou automatickou prevodovkou. Motory vybavené štart-stop systémom spĺňajú emisnú normu Euro 6.2. 

DS 7 Crossback príde do predaja najprv ako limitovaná edícia La Première, ktorá sa dá rezervovať online od 7. marca do 31. decembra tohto roku. Prví klienti si ju môžu prevziať v januári budúceho roka. Značka však ešte predtým stihla postaviť jeden exemplár DS 7 Crossback pre výnimočného klienta – pre nového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona. Ten sa v ňom viezol počas svojej inaugurácie po Champs-Élysées. Hoci predošlí francúzski prezidenti používali doposiaľ limuzíny, bolo iba otázkou času, kedy sa štátnickej úlohy zhostí čoraz populárnejšie SUV.


Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv