Neprehliadnite

Golfový raj na Floride

 

Som žena, odjakživa. Aj preto mi svojho času pri slove Amerika napadli v prvom rade bezbrehé nákupy za vynikajúce ceny v mohutných obchodných centrách, o ktorých mi básnili kamarátky, ktoré si svoje zaoceánske výlety užívajú už roky. Ja som však žena milujúca golfový šport a o ihriskách na Floride mi zase básnili celé roky spoluhráči z flajtov.
Text Dagmar Dianová/foto autorka, archív

Navnadili ma dostatočne nato, aby som spojila  príjemné s užitočným, vyšla zo svojej európskej komfortnej zóny a vybrala sa splniť si svoj americký sen, teda výhodné nákupy a vysokú koncentráciu golfových ihrísk. Letenku na Floridu som s prestupom v Düsseldorfe zohnala za viac ako vynikajúcu cenu 400 eur, čo mi umožnilo tešiť sa na ďalšie príjemné cenové ponuky, ktoré si krajina neobmedzených možností pre mňa pripravila. Isté je, že po príchode som bola nadšená, počas pobytu som bola nadšená, a aj počas odchodu som bola nadšená.

Amerika a jej možnosti ma dostali… Až na tie plastové poháriky, čudnú kávu  a  fakt, že  sila našej drahej meny eura už nie je taká ako voľakedy a že s dolárom sú si takmer všetci rovní. Jeden má len o niečo viac navrch ako druhý, čiže s prepočítavaním sa vôbec nemusíš naťahovať a rovno môžeš všetko rátať jedna k jednej. Bezbreho nakupovať sa však v Amerike dá vždy, najmä u nás málo známe golfové značky a drobné radosti, ako spodná bielizeň Victorias secret a škoricové žuvačky. Pre každého golfistu je však na prvom mieste golf.

Bez auta sa nepohneš, ani bez autíčka.

Na Floride sa na mestskú hromadnú dopravu a taxíky spoliehať nemôžeš a medzi jednotlivými bodmi záujmu prekonávaš veľké vzdialenosti. Bez auta sa to v tejto časti sveta jednoducho zvládnuť nedá, vlastne aj načo, však požičovne na letisku ponúkajú také množstvo nových áut, že sa nevieš rozhodnúť, ktoré chceš alebo nechceš. Vyblázniť sa môžeš  výberom rôznych druhov limuzín, SUV, miestnych tradičných trhačov asfaltu ako Mustang či Camaro, prípadne aj vo verzii cabrio, v ktorých však prechladneš viac ako keď vojdeš z 30 stupňových horúčav do ,,príjemne“ klimatizovaných supermarketov, kde je tuhých 16 stupňov…


Amerika je krajina neobmedzených možností, neplatí to však napríklad na ihriskách, aj tam potrebuješ ,,golf cart“, teda autíčko. Pešo si môžeš zahrať len 9 jamiek v skorých ranných hodinách, inak ťa obmedzia a ak chceš hrať, musíš ísť autíčkom. Golf je na Floride populárnym športom aj preto, že na ihrisku si môžeš v autíčku dať aj pivo. Na pláži či niekde na lavičke v prírode je totiž akýkoľvek alkohol zakázaný. Na golfe sme teda skrátka trávili nejako viac času.


Samozrejme, najväčšími benefitmi golfovej hry v týchto zemepisných šírkach sú počasie, prostredie a obrovské množstvo výborných ihrísk. Človek si ani nevie vybrať a ak ste žena, tak už vôbec nie… Aj preto je praktické vybrať sa na Floridu s človekom, ktorý pozná miestne pomery a má možnosť objednať teetime na vyťažených ihriskách.  Jednoducho vás vie dostať aj na privátne miesta a ty sa o nič nemusíš starať. Povieš mu svoju predstavu a nestaráš sa. On namieša okrem drinku aj kokteil ihrísk, ktorý zahŕňa najzaujímavejšie golfové kluby a miesta, ktoré ak si zahráš, budeš sa mať s partiou golfistov stále o čom rozprávať…


Voda býva zubatá

Golf na Floride je úžasný vďaka nádhernej prírode – palmy, kvety, chlpaté duby, neuveriteľné množstvá zvierat a vtákov… Hra ti môže miestami pripadať, ako keby si hral golf v bojnickej zoo a botanickej záhrade zároveň. Na Floride žije 141 druhov plazov a obojživelníkov, 250 druhov rýb, 498 druhov vtákov. Raz vidíš korytnačku, neraz aj niečo väčšie.


Golfové dobrodružstvo na Floride si rozhodne užiješ, ale patrí sa byť disciplinovaný. Napríklad si zvykni, že po loptičky sa do vody nechodí. Pri vodnej prekážke je potrebné poriadne sa poobzerať, pretože pomerne husto sa v miestnych močiaroch, na ktorých sú postavené aj ihriská, vyskytujú aligátory. Ak ti padla loptička do vody, tak si ju môžeš dropnúť na bežnú veľkosť aligátora, teda na najdlhšie dve palice v bagu. Žartujem, tie aligátory sú väčšie ako dĺžka dvoch palíc…Tak hlavne opatrne, zvyknú sa váľať hocikde, niekedy aj v strede grínu, sú však pomerne plaché. Niekedy:-)

Ihriská

Herons Glen Golf and Country Club  

Si presný? Zistíš to na ihrisku Herons Glen. Oku lahodiace jamky ti potvrdia, že ešte stále máš prečo stáť na drivingu a trénovať si vzdialenosti a najbližšie rany k vlajke. Herons Glen ponúka na 18-tich jamkách veľa komfortu, pričom práve na tomto ihrisku budeš za autíčko veľmi vďačný, pretože prechody medzi jamkami sú obrovské. Inak – miestni dôchodcovia sú zvyknutí na takú rýchlu hru, že nemusíš stíhať držať s nimi krok. Pozor na kochanie sa, ak patríš medzi fanúšikov kvetinových záhonov, je možné, že ťa zdrží práve obdivné pokukovanie po výsledkoch práce miestnych záhradníkov.

Komentár profesionála Pavla Bielika

Odporúčam zahrať si na ňom, je to záruka kvality. Ihrisko je veľmi vyvážené, s náročnejšími aj menej náročnými jamkami. Každá jamka je jedinečná, vycvičia ťa tak dlhé široké, ako aj krátke úzke točiace sa ferveje.

Kingsway Country Club

Klub, kde sa budeš cítiť ako doma. Na domácom ihrisku nemáš síce palmy a aligátory, ale Kingsway má v sebe niečo, prečo sa chceš naň vrátiť, a nie je to len fakt, že nestojí veľa. Akurát na škodu je, že club house zavrú niekedy skôr než večer, čiže ak zbieraš loptičky s logom ihrísk, kde si už hral, kúp si ju hneď na začiatku.

Jedno z mne najsympatickejších golfových ihrísk leží len pár minút od Punta Gorda a Port Charlotte na juhozápadnej Floride. Je prerobené, lebo ho zničil hurikán Charley, ale ako hovoria miestni, vraj je ešte lepšie. Pri hre na Kingsway sa nenudíš a zároveň neodpadneš od obťažnosti.

Komentár profesionála Pavla Bielika

Kingsway je pohodové, kompaktné ihrisko (driving, pating chipping, club house, jednotka jamka, všetko blízko). Parí k tým ihriskám, kde ľahko zoženieš tee time. Neviem prečo, ale jednoducho ho mám rád.

Riwerwood Golf Club

Toto ihrisko sa dá označiť ako luxus, básnili o ňom všetci, ktorých som sa opýtala, či ho hrali. Vyfintený Riwerwood  ponúka všetko, čo potrebuješ. Kvalitu, nádherné výhľady, ostrovné gríny, členité jamky, trošku viac vody než si želáš, ale ak sa rozhoduješ, čo si ísť zahrať…  Riwerwood musíš. Je tam nádherne a trávu má úplne zelenú. (To nie je žart, na niektorých ihriskách je totiž tráva len tak ,,dengľavo“ zelená.)


Komentár profesionála Pavla Bielika

Riwerwood určite nie je ihrisko typu ,,odpálim drive, a potom sa uvidí, čo bude…“  Na Riwerwoode sa do rafov nechodí (nechci vedieť, čo sa tam všetko dá nájsť, loptička je to málokedy.) Vyzerá to tak, že Riwerwood koncentruje všetku faunu a flóru, čo Florida ponúka.

Magnolia Landing Golf and Country Club

Ihrisko s kvetinkou v názve si zamiluješ. Patrí k tým, ktoré ak raz spoznáš, potrebuješ ho ísť hrať aj druhý raz. Zdalo sa mi dosť ťažké, ale asi preto, že mi odišli drajvy. Rešpekt si získalo aj vďaka aligátorovi, ktorého som videla, ako sa slní pred club housom na jamke číslo 9 na gríne. Radšej som odpálila loptičku dvakrát do vody, aby som nemusela dohrávať… Okrem aligátorov má ihrisko aj impozantný club house, ktorý je taký fotogenický, že odfotiť si ho len raz je škoda.  

Komentár profesionála Pavla Bielika

V Magnólii sa cítim ako v 5 hviezdičkovom hoteli, ponúka nádherné ihrisko a clubhouse, tuším najkrajší, aký som videl. S priateľmi ho máme veľmi radi. Raz, keď sme si tak dohrávali po tme jamku číslo 18, sa nás čistič palíc spýtal:
Vy sa tu nebojíte?“
Prečo by sme sa mali báť?“
Po zotmení vychádzajú predsa z jazier na lov aligátory…“
Hm… tak… áno.“
Už nedohrávame po tme.

Verandah golf courses

Ak chceš zažiť atmosféru ako z filmu Sever proti juhu, nemyslím boj na ihrisku, skôr drevené americké domy s terasou v obkolesení nádhernej prírody, navštív Verandah golfe courses.  Ponúka dve ihriská Old Orange a Whispering Oak, citlivo navrhnuté tak, aby do nich zasadili okolité stromy a vodné toky. Nájdeš tam clubhouse s pravou americkou verandou a hojdacím kreslom. Zaujímavosťou ihriska je, že okrem golfovej nájdeš na ňom občas aj baseballovú loptu. Susedí totiž s baseballovým ihriskom, čo je aj počuť.

Komentár profesionála Pavla Bielika

Privátne rezortné ihrisko s dvoma osemnástkami, s nádhernými dubmi a perfektným servisom. Chuť zahrať si ho dodáva aj meno jeho dizajnéra. Pod verandou je podpísaný Jack Niclause. A ozaj, ak si potrpíš na luxusné toalety, biele uteráčiky, perfektne vyčistené palice, užiješ si ho o to viac.

 

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv