Neprehliadnite

Dúšok najdrahšej temnoty

 

Rolls-Royce Wraith a Ghost Black Badge. Okúsili sme trochu temnejšiu stránku legendárnych áut, ktoré dávajú slovu „luxus“ celkom nový význam.
Text Juraj Hrivnák/ foto archív

Nie často sa stáva, aby Rolls-Royce porušil svoje vlastné pravidlá. Robí tak iba vo veľmi výnimočných situáciách. A práve teraz jedna taká nastala. Rolls-Royce chce osloviť nových ľudí a ponúknuť niečo, čo je aj na pomery značky jedinečné. Preto sa rozhodol poodhaliť svoju temnú stránku. Decentne, ale zároveň sebavedomo – tak, ako sa na Rolls-Royce patrí. Práve v rámci tejto transformácie vznikla edícia Black Badge. Rolls-Royce sa rozhodol svojim modelom Wraith a Ghost vdýchnuť niečo, ako odvrátenú stránku.

Kým klasické Rollsy kladú luxus a pohodlie nad všetko ostatné, modely s prívlastkom Black Badge skrývajú niečo viac. A prečo ten názov? Garde farieb na nehybných odznakoch v strede kolies je opačné. Tradične (a tradície sú v Goodwoode mimoriadne silná inštitúcia) sú strieborné, s čiernym dvojitým R. Teraz je strieborné RR vyrazené na čiernom odznaku. My sme ako jedni z mála na svete mali tú česť osobne spoznať temnejšiu stránku kráľa automobilovej džungle.

Pre nespútaných

Modely Black Badge vznikli s ohľadom na trochu mladšiu klientelu. Majiteľa si hľadajú medzi úspešnými, nespútanými ľuďmi, ktorých život sa neustále vyberá vzrušujúcimi, neplánovanými cestami. Ľuďmi, ktorí radi riskujú, radi balansujú na hrane, neriadia sa konvenciami a vstávajú o druhej poobede, ale domov sa vracajú o druhej v noci. Ľuďmi ako Keith Moon, Yves Saint Laurent či Muhammad Ali, ktorí si radi prispôsobujú svet svojim vlastným predstavám. Ľuďmi, ktorí vedia, že si svoj luxus zaslúžia, avšak pri správnej nálade chcú zažiť pocit vzrušenia a všepohlcujúcej sily. A práve o tom sú modely Black Badge.

Dark Side of the Moon

Zatiaľ je edícia Black Badge dostupná pre dva modely – elegantný dvojdverový fastback Wraith a štvordverovú limuzínu Ghost. Rolls-Royce sa zubami-nechtami bráni použitiu výrazu „športový“ a svoje modely nazýva dynamickejšími či agilnejšími, avšak tak, aby bola miera luxusu a pocit z jazdy „na čarovnom lietajúcom koberci“ zachovaný. Celá implementácia čiernej krvi do modelov Rolls-Royce spočíva v zosilnených hriadeľoch a nápravách, ale predovšetkým v precíznom naladení elektroniky, vďaka ktorej masívny Rolls-Royce ožíva šoférovi pod volantom.

Napríklad famózna, satelitmi navádzaná osemstupňová automatická prevodovka bežne spolupracuje s údajmi z GPS a máp, aby mala ešte pred zákrutou zaradený vhodný prevodový stupeň a náhodou vás uprostred zákruty či prudšieho stúpania neobťažovala svojim ultrajemným radením (ktoré by ste možno ani nezaznamenali). Keď však vodič viac tlačí na plynový pedál, správanie prevodovky sa zmení a púšťa motor do vyšších otáčok, než v „bežných“ Rollsoch. Zmenila sa kalibrácia adaptívnych tlmičov, aby oba modely zostali rovnako pohodlné, avšak aby zároveň lepšie reagovali na zmeny smeru a prudké brzdenie.

Riadenie má o chlp rýchlejší prevod. Nejaké to extra sa samozrejme ušlo aj motorom. Šepotajúce 6,6-litrové dvanásťvalce teraz oba prekračujú hranicu 600 koní. Ghost Black Badge posilnil o 40 koní na celkový výkon 603 koní, pričom jeho krútiaci moment stúpol o 60 Nm na 840 Nm. Model Wraith Black Badge zostal aj s nezmeneným výkonom najvýkonnejším Rolls-Royceom v ponuke, veď jeho motor produkuje výkon až 623 koní. Má však vyšší krútiaci moment o 70 Nm, takže teraz trhá asfalt až 870 Newtonmetrami! Jeho maximálne otáčky pritom stúpli na 6 000 otáčok za minútu. To si zapamätajte, pretože v žiadnom Rolls-Royce otáčkomer nenájdete. Namiesto toho je v ňom merač „výkonovej rezervy“, ktorý sa pri bežnej jazde pohybuje medzi 80 – 90 percentami.

Sila detailu

Takto upravený Rolls-Royce sa od tých bežných musí patrične odlišovať. Všetky chrómované prvky vrátane ručne leštenej masky chladiča a ikonickej sošky Spirit of Ecstasy sú zatmavené. Modely Black Badge majú aj exkluzívne karbónové kolesá, ktoré vyzerajú jedinečne, ale zároveň prispievajú ku komfortnejšej jazde. Unikátny karbónový vzor nájdeme aj na interiérových paneloch. Vznikol tak, že do karbónovej látky sa ručne všili hliníkové vlákna hrubé iba 0,014 milimetra. Ručne sa vkladajú aj jednotlivé LED diódky do legendárneho stropu auta, ktorý potom vyzerá ako nočná obloha.

Môžete si sem dať vyhotoviť vašu obľúbenú časť nočného neba. Všetko je zavŕšené lakom. Model Black Badge nemusí byť iba čierny, avšak na želanie vám práve tento model nalakujú do najčernejšej čiernej, aká sa kedy na automobil dostala. Ak sa vám však páči niečo iné, nie je problém. Vlastne nič nie je problém. V Rolls-Royce vám splnia akékoľvek želania, hoc aj tie najšialenejšie. Napriek tomu budú modely Black Badge vždy vyzerať o čosi odhodlanejšie a dynamickejšie, než modely so striebornými odznakmi na kolesách.

Životná skúsenosť

Aké to vlastne je, riadiť auto za takmer 400 000 Eur? Úžasné. Už len nastupovanie na zadné sedadlá modelu Ghost cez opačne sa otvárajúce dvere a ich zatvorenie tlačidlom je hotovou udalosťou. My si však na začiatok volíme model Wraith, kde si toto divadlo užije aj šofér. Po nasadnutí vás obklopí oáza luxusu a nádherne spracovaných materiálov, ktoré spolu s hŕstkou retro prvkov a kovových detailov vytvárajú nezameniteľnú atmosféru. Napriek svojej veľkosti a pocitovo nekonečnej kapote sa okolo vás Rolls-Royce napokon zmenší a vy sa už iba veziete na obláčiku, obklopení tými najexkluzívnejšími materiálmi.

Mohutný, dvakrát preplňovaný dvanásťvalec nie je prakticky vôbec počuť. Kým poriadne nezošliapnete plyn, je to akoby ste sa viezli na silnom elektromobile. Black Badge však po razantnom pridaní prebudí vaše zmysly mocným, ale distingvovaným a vzdialeným zahučaním motora, ktoré sprevádza akcelerácia, akú si ani neviete predstaviť. V najvýkonnejšom modeli Wraith Black Badge je zvuk motora ešte o čosi výraznejší. Asi najbližšie sa to dá popísať tak, že sedíte v ozaj pohodlnom kresle a zrazu vaše telo naberie dvojnásobnú hmotnosť, pričom svet okolo vás sa rozmaže do abstraktných obrazov. Komfort podvozka sa nedá porovnať s ničím iným, avšak dôstojné tlmenie nerovností neznamená, že si Rolls-Royce nerozumie s rýchlou jazdou.

Napriek svojej hmotnosti takmer 2,5 tony si aj v nej nachádza potešenie, ktoré prenáša ešte aj na vodiča. Nezáleží pritom, či sedíte v modeli Ghost Black Badge, alebo Wraith Black Badge. Oba sú napriek odlišnej koncepcii spoza volantu veľmi podobné. Rozdiel je v prístupe a priestore na zadných sedadlách. Wraith na tom nie je s ohľadom na jeho coupé karosériu vôbec zle, ale Ghost je priam kráľovský. Je to auto, ktoré si rovnako užijete spoza volantu, ako na zadných sedadlách a s profesionálnym šoférom. Vtedy dokáže Rolls-Royce hrať dokonalého uhladeného gentlemana. Pod rúškom tmy však vie šibalsky zahodiť zábrany a venovať sa zábave, vyhradenej pre tú najvyššiu triedu.

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv