Neprehliadnite

Umelá inteligencia

 

Mercedes-Benz triedy E je najinteligentnejšie auto na trhu. Zvezenie v ňom je zážitok z iného sveta, v ktorom sa nemáte kam ponáhľať.

Text Juraj Hrivnák foto archív

Nová trieda E patrí medzi najočakávanejšie modely automobilového sveta. Nie preto, že by bola najkrajšia, najpohodlnejšia či najrýchlejšia, aj keď niektoré z týchto parametrov môže subjektívne u mnohých spĺňať. V skutočnosti sú však všetci zvedaví na jej asistenčné, bezpečnostné a komunikačné prostriedky. Trieda E je totiž prvým sériovo vyrábaným autom, ktoré podporuje Car-to-X komunikáciu (auto je schopné komunikovať so svojím okolím) a zároveň by malo byť najpokrokovejším a najinteligentnejším na trhu. Niektoré systémy totiž neponúka ani jej nadriadený: Mercedes-Benz triedy S.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Nová dimenzia

K modernému exteriéru sa hodí futuristický interiér. Tromf Mercedesu spočíva v tom, že dokázal skombinovať moderné prvky s klasickými a vytvoriť tak priestor, v ktorom sa posádka cíti útulne, pričom je zároveň obklopená modernými technológiami. Základný dizajn interiéru nesie výrazné množstvo poznávacích prvkov triedy S, ale niektoré vylepšuje. Príplatkový digitálny prístrojový štít sa teraz skladá z dvoch širokouhlých displejov (12,3 palcových) s ultrajemným rozlíšením, ktoré sú zaliate do jedného celku.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Ovládate ich ponovom aj pomocou dotykových plôšok na volante, ktoré rozoznávajú gestá. Naprieč palubnou doskou sa rozprestiera elegantná vlnovka s výduchmi klimatizácie, ktorá môže byť vyrobená z množstva materiálov – od lesklého čierneho plastu až po luxusné drevo s otvorenými pórmi. V noci sa zasa začína hra ambientného podsvietenia. LED svetelné pásy sa ukrývajú v rôznych zákutiach interiéru a vytvárajú priam magickú atmosféru. Ich intenzitu možno nezávisle regulovať v niekoľkých zónach, pričom na výber nie sú tri, ani päť, ale rovno 64 farieb. Priestor vzadu? Naozaj o ňom pochybujete?

Blízke stretnutie

Neskutočne plavná jazda na vzduchových vankúšoch triedy E je upokojujúca. Až keď si uvedomíte, nad čím všetkým vaše auto rozmýšľa, vtedy vás prepadne vzrušenie. Dnes už má adaptívny tempomat a rozpoznávanie jazdných pruhov kadečo. Lenže iba trieda E si všíma aj zvodidlá, oproti idúce autá a autá pred vami. Tieto informácie vyhodnocujú výkonné a inteligentné počítače a vďaka tomu sa dokáže Éčko držať jazdného pruhu, aj keď je vodorovné značenie na ceste nejasné alebo dokonca úplne chýba.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Systém sa dokáže zorientovať aj v konštrukčných zónach. V zápchach je auto schopné samostatne zastaviť a následne sa zo státia samostatne rozbehnúť až do 30 sekúnd. Auto tak jazdí takmer autonómne. Následne tu je aktívny asistent brzdenia s podporou prejazdu križovatkou. Ten sleduje priečny pohyb chodcov a vozidiel, a v prípade hrozby dokáže zabrzdiť, aby sa vyhol zrážke alebo aspoň zmiernil jej dôsledky. Ak náhodou dôjde k núdzovému vyhýbaciemu manévru, systém ho rozozná a pomôže vodičovi s natočením volantu správnym smerom, aby podporil jeho manéver.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

Asistent jazdy v jazdnom pruhu je doplnený o funkciu, ktorá vás pribrzdením jednej strany auta vráti späť do pruhu, ak ste z neho náhodou vybočili. Aktívny asistent sledovania mŕtveho uhla zasa monitoruje stav premávky tam, kde vodič poriadne nevidí. V prípade hroziacej zrážky dokáže efektívne zasiahnuť a stiahnuť auto späť do svojho pruhu. Zoznam strážnych anjelov je takmer nekonečný. Éčko je pripravené aj na to, že ako kľúč poslúži váš smartfón. Koniec koncov môžete smartfón použiť aj na to, aby ste auto vyparkovali alebo zaparkovali. Ťažká frajerina.

Auto budúcnosti

Mercedes-Benz triedy E je auto na každú príležitosť. Je reprezentatívne a zároveň praktické. Bezpečné a ľahko ovládateľné. Predovšetkým je však moderné a dokáže sa dokonale prispôsobiť vašej nálade. Jeho vzduchový podvozok má mimoriadne široký repertoár schopností a stále upravuje nastavenie tlmičov tak, aby presne vyhovel požiadavkám vodiča. Ak ešte vždy pochybujete, vyskúšajte si ho v noci. Nielen, že jeho kabína nadobudne úplne inú atmosféru, ale na scénu prídu aj inteligentné LED svetlá. Tie sú suverénne najlepšie na trhu, a keď pre nič iné, tak len pre ich dokonalé svetelné divadlo budete po triede E túžiť.

Mercedes-Benz E-Class Estate (BR 213), 2016

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv