Neprehliadnite

Kráľovský Bollinger

 

Šampanské je dostupný luxus, pretože špičkové produkty stoja len zopár stovák eur, na rozdiel od najlepších bordeauxskych alebo burgundských vín.

Text wineplanet.sk / foto archív

Luxusné a sofistikované šampanské Bollinger, vychýrené jedinečným štýlom s minimálnym obsahom 60 percent Pinot Noir (rulandské modré), je už od založenia v roku 1829 nezávislým vinárstvom v rodinných rukách.

Bottle + box vertical

Na kráľovský dvor

Bollinger patrí ku klasike na britskom kráľovskom dvore. V roku 1884 získalo vinárstvo od kráľovnej Viktórie svoj prvý titul oficiálneho kráľovského dodávateľa. Princ William a jeho manželka Kate spečatili nielen svoje zásnuby, ale aj krst svojej novej lode šampanským Bollinger.

Slávna Lily

V roku 1961 madame Jacques (Lily) Bollingerová povedala o šampanskom Bollinger pre London Daily Mail: „Pijem ho, keď som šťastná aj keď som smutná. Niekedy ho pijem, keď som sama. Ak mám spoločnosť, považujem ho za nevyhnutné. Zahrávam sa s ním, keď nie som hladná, a pijem ho, ak hladná som. Inokedy sa ho nikdy nedotknem, iba ak som hladná.“

bollinger_002_for_007

Vlastné hrozno

Až 85 percent hrozna v šampanskom Bollinger pochádza z Grand a Premier Cru oblastí s veľmi vysokým, priemerne 95-percentným ratingom kvality. Minimálne 60 percent použitého hrozna pochádza z vlastných vinohradov Bollinger – to zaručuje, že si môžu dovoliť vyčkať na optimálny moment zrelosti hrozna, ktoré zaručí skvelú kvalitu následne vyrobených vín. Zvyšok potrebného hrozna získavajú od externých dodávateľov, ktorí sú známi svojou kvalitou a spolupracujú s nimi už dlhé roky. Celkovo v Champagne výrobcovia vína vlastnia priamo iba 10 percent z 3 500 hektárov vinohradov, 90 percent patrí pestovateľom, ktorí hrozno predávajú šampanským domom.

Aromatické bomby

Pre svoje šampanské používajú len cuvée – iba prvý lis z hrozna. Druhý lis odpredávajú iným vinárstvam. V snahe umožniť hroznu plne vyjadriť svoj charakter, vo vinárstve Bollinger preferujú výrobu vína v malých nádobách.

DSC_6967

Posledný sudár

Drevo je jedným z hlavných elementov, ktoré identifikujú šampanské Bollinger. „Nikdy sme sa nevzdali tejto veľmi starej metódy. Skvelo pomáha našim najlepším vínam rozvinúť veľmi ušľachtilé arómy, ako aj pri procese mikrookysličenia, ktorý umožňuje našim vínam odolať predčasnému starnutiu,“ hovoria majstri vinári u Bollingera. Nesnažia sa však zakomponovať arómy dreva do šampanského, preto používajú výhradne sudy staré minimálne päť rokov, udržiavané vo výbornom stave posledným žijúcim sudárom v Champagne.

Work in cellar

Aktuálne majú 2 600 burgundských 220-litrových barikových sudov a 200 sudov s objemom 400 litrov. Ďalšia časť vína sa vyrába v antikorových, tepelne regulovaných tankoch a takisto slúži na zmiešavanie do Special Cuvée alebo Bollinger Rosé, prípadne na uchovávanie v antikorových tankoch ako rezervné vína.

DSC_6945

Dvojnásobné zrenie

V rozsiahlych pivniciach vinárstva Bollinger, ktoré je hriechom nevidieť, nájdete množstvo rezervných vín vyzretých v barikových sudoch vrátane kolekcie šesťstotisíc magnum fliaš. Všetky z nich sú uzavreté prírodným korkom na zabránenie oxidácii. Vína tu odpočívajú a zrejú päť až pätnásť rokov, oveľa dlhšie, niekedy až dvojnásobne, než je zvyčajným štandardom v oblasti Champagne. Rezervné vína tvoria minimálne 70-precetný základ pre ročníkové šampanské a aspoň polovicu Special Cuvées a ružového Bollingera.

Bottle Ros+ę_1

Ručné otáčanie fliaš

Zrejúce fľaše ročníkových šampanských, bieleho aj ružového La Grande Année, R.D. a Vieilles Vignes Françaises ešte vždy otáčajú a „striasajú“ z usadenín ručne, v drevených stojanoch. Rovnako aj Bollinger Rosé pre hustotu usadenín z červeného vína.

Bollinger Spectre Crystal Set magnum inside

Starostlivosť kvalitou

Keď ho ochutnáte, pocítite nekončenú starostlivosť a pozornosť, ktorú vo vinárstve Bollinger dávajú svojim šampanským už po generácie, a môžete si tak ešte lepšie vychutnať a zapamätať intenzívne momenty s blízkymi a s tými, na ktorých nám záleží.

 

 

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv