Neprehliadnite

Blandy’s Madeira

 

Quinta Bispo_Vineyard

Už viac ako dvesto rokov je meno Blandy’s Madeira synonymom kvalitných vín. Firma je od svojho vzniku v roku 1811 stále v rodinných rukách a zohrala kľúčovú rolu v rozvoji a histórii vína typu Madeira a v ekonomicko-kultúrnom rozvoji rovnomenného ostrova. Blandyovci sú poslednou z pôvodných rodín v brandži. Dnes na jej čele stojí šiesta a siedma generácia.

Chris Blandy_2

Krátka história

John Blandy, pôvodom Londýnčan, sa ako 23-ročný usadil v roku 1808 na Madeire. Počas nasledujúcich rokov sa na ostrove veľmi dobre etabloval nielen vo vínnom biznise. V jeho šľapajach pokračoval aj syn Charles Ridpath Blandy, ktorý počas epidémie moru v roku 1852 skúpil veľkú časť zásob starého vína na ostrove, čím zabezpečil kontinuitu obchodovania ich rodinnej firmy. V roku 1925 vstúpili Blandyovci do vedenia Madeira Wine Association, asociácie založenej lokálnymi výrobcami s cieľom globálnej podpory madeiry a preklenutia ťažšieho ekonomického obdobia. Aj vďaka tomuto kroku výrobcovia zoskupení v asociácii krízu prežili, zatiaľ čo individuálni producenti to museli vzdať.

O polstoročie neskôr v roku 1989 Blandyovci spojili sily s anglicko-portugalskou rodinou Symingtonovcov z mesta Oporto – dnes svetoznámym producentom portských vín Graham’s – a ponúkla im partnerstvo v novo premenovanej firme Madeira Wine Company (MWC). Symingtonovci priniesli do firmy prepracovanú celosvetovú distribučnú sieť, komplexný kvalitatívny prístup a veľmi cenné vinárske skúsenosti, ktoré nadobudli počas desaťročí výroby a obchodovania s portským vínom od 19. storočia.

Lodge_2

Inovácie

V roku 2000 pribudlo do sortimentu firmy nové ročníkové víno vysokej kvality, no so stále prijateľnou cenou – Blandy’s Malmsey 1994 Harvest. Svieži vánok inovácie v segmente kvalitných vín Madeira sa stretol s horlivým prijatím u obchodníkov a nadšencov vína v mnohých krajinách. Tento trend medzičasom nasledovalo viacero výrobcov vín, ktorí tiež uviedli na trh mladšie vína Madeira, čím sa vytvoril nový produktový segment prémiovej madeiry.

Blandy's Bual 1969_HD

V júli roku 2002 firma Blandy’s (MWC) uviedla na trhu ďalší inovatívny štýl madeiry pod menom Blandy’s Alvada. Toto víno sa odlišuje od akejkoľvek inej dovtedy vyrobenej madeiry, pretože v sebe spája dve ušľachtilé odrody viniča – Malmsey a Bual, ktoré sa harmonicky premieňajú do perfektne vyváženého vína.

Quinta do Furao_Vineyard2

Rekordný počet medailí

Oslavy dvojstého výročia založenia firmy dostali „šťavu“ vďaka úspechu vín Blandy’s na súťažiach International Wine Challenge a the Decanter World Wine awards v roku 2012. Fantastické madeiry Blandy’s sa môžu popýšiť jedenástimi zlatými medailami vrátane trofeje „najlepší v kategórii“ a desiatimi striebornými medailami. O rok neskôr firma opäť zažiarila osemnástimi medailami.

V roku 2013 dobyla tri prestížne medzinárodné súťaže – 2013 International Wine Challenge (IWC), the International Wine and Spirit Competition a the Decanter World Wine awards. Kvalita vín jej vyniesla osemnásť medailí.

Vína Blandy’s nesú charakteristický rukopis pivničného majstra firmy Francisca Albuquerquea, ktorý bol na International Wine Challenge už trikrát po sebe ocenený ako vinár roka v segmente fortifikovaných vín, tzv. Fortified Winemaker of the Year Trophy.

Wine Lodge

Čo je madeira?

Madeira je fortifikované víno pochádzajúce výlučne z hornatého ostrova Madeira v Atlantickom oceáne, ktorý patrí pod portugalskú vlajku. Vinohrady sú vysadené na úrovni oceánu až po výšku 600 metrov nad morom a produkujú pomerne širokú škálu suchých až veľmi bohatých vín. Hlavnými odrodami hrozna sú Malmsey, Bual, Verdelho, Sercial a Tinta Negra Mole. Celá úroda hrozna sa zberá ručne z malých terasovitých vinohradov zavesených na strmých svahoch ostrovných hôr a zváža sa do „adegas“, teda vinárstiev, kde následne prebieha spracovanie na výsledné víno.

harvest_basket

Spracovanie vína

Proces výroby vín Blandy’s na jednej strane rešpektuje starodávne tradície a na druhej strane využíva najmodernejšie vinárske technológie. Závod bol na začiatku milénia kompletne zmodernizovaný a v súčasnosti je najpokrokovejšou vinárskou produkciou a zároveň najväčšou investíciou vo výrobe vína na ostrove Madeira. V „adega“ – priestoroch vinárstva – prebiehajú všetky výrobné procesy ako selekcia a lisovanie hrozna, separácia muštu od šupiek hrozna. Fermentácia v tepelne regulovaných nerezových tankoch sa končí v momente, keď sa dostatočné množstvo hroznového cukru premení na prirodzený alkohol a práve vtedy sa do tankov pridávajú hroznové brandy – teda ide o proces fortifikácie. Všetky vína sa fortifikujú pri zhruba devätnásťpercentnom obsahu alkoholu.

vineyards_aerial

Unikátne teplo

Ďalšie štádium výroby vína je unikátne pre ostrov Madeira, ide o zahrievanie vín, nazývané estufagem, ktoré trvá minimálne tri mesiace. Počas 18. storočia mnohé lode, čo mali na palube sudy s madeirou, prechádzali tropickými horúčavami. Zistilo sa, že vyššia teplota má na sudy s fortifikovaným vínom veľmi pozitívny vplyv. Získalo výnimočné vlastnosti, mimoriadnu dlhovekosť a atraktívny uležaný a zjemnený charakter. A tak sudy s madeirou začali cielene naloďovať a posielať na tropické okružné výlety. V súčasnosti sa umiestňujú na veľké povaly, kde sa prirodzene ohrievajú horúcim slnkom.

Vineyard

Vyzrievanie

Víno zreje v dvoch štádiách – prvá časť procesu prebieha v teplom prostredí (estufagem), kde víno prechádza oxidáciou, vytvára sa jeho buket, stáva sa rozpoznateľným vínom štýlu Madeira. Druhé štádium prebieha počas niekoľkých rokov, keď sa vína skladujú v sudoch v chladnejšom prostredí, kde vďaka postupnému odparovaniu vody pokračujú vo vyzrievaní a zlepšovaní svojho buketu. Vína sa tak postupom času stávajú koncentrovanejšími v obsahu alkoholu, cukru a v suchosti a ich buket sa stáva „prepracovanejším“. Ak by nenastal proces oxidácie, víno by sme nemohli označovať ako Madeira. Po otvorení fľaše má víno veľmi dlhú trvanlivosť.

blandy´s duke clarence 003

Dva typy

Medzi vínami Madeira rozoznávame dva rozdielne typy – blends (zmesi) a vinatges (ročníky). Zmesové madeiry sa vyrábajú z vín starých 3, 5, 10, 15 rokov, prípadne aj starších, a zmiešavajú sa na priemer veku zrenia uvedený na obale (napríklad 10 rokov). Ročníkové madeiry sa vyrábajú z hrozna z jednej jedinej úrody. Tradičná a prirodzená metóda zrenia znamená, že vína sú skladované v selektovaných amerických dubových barikových sudoch pod strechami starých usadlostí, kde sa im dostáva záplavy slnka a nepoužíva sa žiadne „umelé“ zahrievanie. Prémiové vína Madeira – 5, 10 a 15 rokov vyzrievané špeciality, Single Harvest Wines (vína z jedného zberu) a Frasqueira, resp. Vintage Madeira sa vyrábajú z odrôd Sercial, Verdelho, Bual, Malmsey a Terrantez. Tieto vína zrejú výhradne v systéme canteiro.

otima 20 028

Selekcia

Majstri enológovia pravidelne degustujú a rozhodujú, ktoré vína budú použité v zmesiach rovnakej odrody a ktoré odložia pre Single Harvest, Colheita alebo Vintage (Vintage musia vyzrievať minimálne 20 rokov v sude a byť z jednej odrody – tzv. Single Varietal). Dĺžka zrenia nie je ohraničená, no ak sa skladujú v sudoch pridlho, môžu sa stať až príliš koncentrovanými.

Snúbenie s jedlom

Pri víne a jeho spojení s jedlom zvyčajne neplatia žiadne fixné pravidlá. Všeobecné odporúčania však môžu byť často veľmi nápomocné. Nižšie nájdete naše tipy na podávanie vín Madeira od Blandy’s:

  • 5- alebo 10-ročná Blandy’s Old Sercial + sushi
  • 10-ročná Blandy’s Old Bual + čerstvé tropické ovocie
  • 5-ročná Blandy’s Old Alvada + čokoláda
  • 15-ročná Blandy’s Old Malmsey + maslové sušienky a karamelové bonbónyBlandy's_Colheita_Bual 2002_HD
 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv