Neprehliadnite

Rozprávka z tirolského údolia

 

Kde bolo, tam bolo, bolo raz jedno dlhé a krásne údolie. A v tom údolí riečka Ötztaler Ache s krištáľovou vodou. A nad ňou veniec Ötztalerských Álp, ktoré sa dotýkajú oblohy.

Text: Ivan Mičko, Foto: autor a archív redakcie

Kým sa do údolia dostanú prvé slnečné lúče, najskôr osvetlia Wildspitze, najvyšší vrch Tirolska. Potom sa pomaly skĺznu na najväčšiu ľadovcovú oblasť východných Álp, nazrú do Obergurglu, najvyššie položenej dedinky v Rakúsku. Až potom sa odrazia od lesklej hladiny Piburgského jazera, jedného z najteplejších v Tirolsku.

1_ice Q_Markus Bstieler

Sezónu otvára Sölden

Toto vysokohorské stredisko patrí svojimi 34 lanovkami a vlekmi a 148 kilometrami zjazdoviek k najšportovejším lyžiarskym oblastiam v Rakúsku. Ponúka navyše aj dva ľadovcové areály a tri trojtisícovky, na ktoré sa návštevníci môžu dostať lanovkami. Areálu dominujú tri vrcholy tzv. Big 3 – Schwarze Schneid (3 370m), Gaislachkogl (3 058 m) a Tiefenbachkogl (3 309m). Možno ich obdivovať z plošín, ktoré sú dielom mníchovského profesora Petra Schucka. Všetky tri vrcholy sú dômyselne prepojené lanovkami a vlekmi.

L1020841

Najpozoruhodnejšou stavbou je mostík na vrchole Tiefenbachkogelu, ktorý držia len dve oceľové laná. Mostík trčí 25 metrov do voľnej krajiny. Všetky zjazdovky na ľadovcoch Tiefenbach a Rettenbach pod vrcholom Schwarze Schneid majú mierny charakter. Jedinou výnimkou je trať Svetového pohára, na ktorej sa stretávajú najlepšie lyžiarky a lyžiari, aby každoročne v októbri otvorili sériu Svetového pohára v zjazdovom lyžovaní.

Najvýkonnejšia lanovka na svete

Len v novembri 2016 ju spustili do prevádzky. Má 134 kabíniek, zavesených na jedinom obiehajúcom lane. Stúpajú na Giggijoch, doslova rodinný lyžiarsky areál s malebnou hotelovou dedinkou Hochsölden, do výšky 2 650 metrov nad morom rýchlosťou 6,5 m/s. Každá z nich má kapacitu desať osôb, pričom za hodinu prepraví 4 500 pasažierov. Lanovku dodala rakúska firma Doppelmayr, ktorá predstavuje absolútnu svetovú špičku v tejto oblasti. Postavila 26 nových podpier a tak sa kabínka z údolia dostane na Giggijoch za deväť minút, pričom prekoná výškový rozdiel 920 m.

Ski Area Giggijoch_Rudi Wyhlidal

 Pozoruhodný je aj fakt, že lanovka bola postavená v rekordne krátkom čase – iba za sedem mesiacov. Mimoriadne vydarené sú obe stanice. Údolná i vrcholová. Navrhol ich tirolský architekt Johann Obermoser, rovnako ako lanovku Gaislachkoglbahn a reštauráciu ice Q, ktorá leží na Gaislachkoglu. Obe majú ultramoderný dizajn, vybavené sú najnovšími technickými vychytávkami, vrátane informačných technológií, ktoré ponúkajú návštevníkom všetky potrebné informácie z areálu.

Das Central – pôžitok pre všetky zmysly

Päťhviezdičkový hotel leží v centre atraktívneho Söldenu. Napokon, kde inde by mal ležať, keď je Das Central. Je absolútnou špičkou medzi hotelmi v regióne. Len nedávno prešiel výraznou rekonštrukciou, ktorá ho posunula na ešte vyšší stupeň. Môžem porovnávať. Bol som v tomto hoteli pred tromi rokmi. Zmena hotelu prospela. Z relatívne malého foyeru je dnes priestranná, svetlá a prekvapujúco moderná recepcia.

Hotel Das Central Winter

 Zmenou prešlo aj 121 izieb a apartmánov. Ráčte si vybrať. Chcete prežiť dovolenku v izbe v tradičnom tirolskom štýle, alebo dáte prednosť modernému dizajnu. „Myslím si, že sa vám spojenie rustikálneho tirolského a moderného dizajnu bude páčiť,“ hovorí s úsmevom Angelika Falkner, spolumajiteľka hotela Das Central a vysvetľuje: „Našou filozofiou je heslo – pôžitok pre všetky zmysly. Snažíme sa spájať nádhernú horskú prírodu a radosť z lyžovania s kulinárskymi rozkošami. Napokon – presvedčte sa sami“. A aj sme sa presvedčili.

Kulinárske kreácie

Starostlivosť o zákazníka je v hoteli Das Central komlexná. Silnou stránkou je určite hotelová kuchyňa. Známa je ďaleko za hranicami Tirolska. Velí jej šéfkuchár Gottfried Prantl, rodák z Ötzu, ktorý denne tvorí neuveriteľné dobroty: varí nielen špeciality tirolskej kuchyne, ale i rafinované špeciality z celého sveta. Riadi sa zaujímavou filozofiou: najkvalitnejšie suroviny pripravovať najjednoduchším spôsobom.

Gottfried Prantl_Photograph Alexander Lohmann

Jeho umenie ocenil aj bedeker Gault Millau, hodnotiaci reštaurácie a hotely, dvoma čapicami. Po Michelinovi je to druhý najznámejší mienkotvorný bedeker. Toto ocenenie sa prepožičiava len tým reštauráciám, ktoré v uplynulých dvadsiatich rokoch už mali jednu čapicu. V Rakúsku je iba desať podobne kvalitných a ocenených reštaurácií, medzi nimi à la carte „Ötztaler Stube“ v hoteli Das Central.

Wine Cellar_Photograph Urs Homberger

Inak – hostia sa môžu rozhodnúť, v ktorej reštaurácii chcú večerať. Či to bude spomínaná à la carte reštaurácia „Ötztaler Stube“, alebo hotelová reštaurácia „Feinspitz“, prípadne rustikálna „Zirbenstube“. Denne si môžu vybrať z piatich chodov, ktoré pripravuje šéfkuchár so svojím tímom. No k najväčším atrakciám patria dezerty a domáce pralinky. Milovníci kvalitného vína zasa nájdu svoj raj v miestnej pivnici, ktorá ukrýva 30 000 fliaš špičkového vína nielen z Rakúska, ale aj z najlepších lokalít celého sveta.

Vrchol na vrchole

Reštauráciu ice Q otvorili pred tromi rokmi, vzápätí po našej poslednej návšteve Söldenu. Patrí určite k mimoriadne atraktívnym budovám v Alpách. Je to doslova štýlový a moderný chrám pôžitkárstva na vrchole Gaislachkoglu. Leží v nadmorskej výške 3 048 m. Tento ultramoderný architektonický skvost zo skla, dreva, ocele a betónu stál 4,5 milióny eur. Stojí na hydraulicky pohyblivých high-tech základoch, má štyri platformy, poskladané na seba. Sklená fasáda, ktorá umožňuje sledovať úchvatnú panorámu tirolských veľhôr, meria 900 m².

L1020932

Tento kulinársky vrchol na vrchole Gaislachkoglu spája tradičnú alpskú kuchyňu s vybranou vinárskou kultúrou a tvorí harmonický a nezabudnuteľný celok. Začína sa v šatni, kde si vymeníte lyžiarky za mäkké papuče z ovčej vlny. Pohodlne sa usadíte do kresiel s výhľadom na zasnežené končiare a objednáte si pohár šampanského. Pokojne dopite, neponáhľajte sa, čaká vás inšpiratívny a veľmi romantický čas! A k tomu alpské tapas a výnimočné červené víno PINO 3000. Je to kuvé z troch krajín. Má plné telo, rubínovú farbu. Nezrie kdesi v údolí, ani v pivnici hotela Das Central, ale priamo tu, na vrchole Gaislachkoglu, v špeciálnej pivnici.

WeinamBerg_HotelCentral_byRudiWyhlidal-0169-edit

Kde bolo, tam bolo

Bolo raz jedno dlhé a krásne údolie. A v tom údolí riečka Ötztaler Ache s krištáľovou vodou. A nad ňou veniec Ötztalerských Álp, ktoré sa dotýkajú oblohy. To nie je fantázia, to je skutočná rozprávka z tirolského údolia.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv