Neprehliadnite

Portugalská rozprávka

 

Lisabon ma veľmi príjemne prekvapil, hoci nájsť hotel Penha Longa v neďalekom mestečku Sintra bol rébus, ktorý som musel riešiť skôr, než som sa mohol kochať hlavným mestom Portugalska a jeho okolím.

Text: Ivan Mičko, Foto: autor

Ak by ste sa ktoréhokoľvek Lisabončana opýtali, čo by ste mali vidieť, určite vám – popri atrakciách, akými sú napríklad miestny prístav s bránou Torre de Belém, ktorá je zapísaná do kultúrneho dedičstva ľudstva, a Pamätníkom zámorských objavov – odporučí vyraziť mimo centra mesta a navštíviť mestečká, akými sú napríklad Cascais, Estoril či Sintra.

IMG_5632

Mesto s výnimočnou atmosférou

Lisabon vás okamžite ohromí úchvatnou atmosférou, nech prídete v ktorúkoľvek hodinu. Skutočne som netušil o jeho úžasnej sile a príťažlivosti. Rozkladá sa na pahorkoch, ktoré prudko padajú k ústiu rieky Tejo. Uzulinké staré stredoveké uličky v maurskej štvrti Alfama lákajú na rannú kávu. Prejdite sa spleťou malebných ulíc, ktoré sú vykladané pestrofarebnými kachličkami azulejos, až ku hradu sv. Juraja! Z jeho hradieb sa pokochajte nádhernými výhľadmi na mesto!

IMG_5596

Na obed sa zvezte staručkou žltou električkou dolu, do stredu mesta a potúlajte sa medzi stánkami roľníkov z blízkeho okolia i z ostrova Madeira, ktorí ponúkajú svoje chutné produkty! Určite neobanujete, ak ich ochutnáte a zapijete pohárom portského. Ak vás jedlo a víno priveľmi neunaví, urobte si prechádzku po neďalekej promenáde, potom sa posaďte na chladivé schody či piesok na pláži a započúvajte sa do tklivých balád, ktoré volajú fado!

IMG_5670

Privrite oči a na viečkach sa vám v okamihu premietne film starý niekoľko storočí. Z prístavu odchádzajú štyri plachetnice, ktorým velí námorný kapitán Vasco da Gama, obľúbenec kráľa Manuela I. Vydal sa hľadať cestu do Indie, ktorú konečne našiel. V ranných zorách ucítite vôňu pečených sardiniek a začujete hrkotajúce vozy furmanov. Keď po chvíli otvoríte oči, pred vami sa objaví pulzujúce mesto plné turistov i domorodcov. Ešte sa vám nechce ísť do postele? Žiaden problém. Aj pred polnocou si pokojne môžete skočiť na pohárik. Najlepšie do štvrte Bairro Alto. Práve sa prebúdza k životu…

IMG_5652

Hľadanie rozprávky

Kým máme šancu pocítiť túto nádhernú atmosféru Lisabonu, musíme nájsť hotel Penha Longa. Len – ako nájsť cestu do mestečka Sintra bez mapy a fungujúcej navigácie. Ako na potvoru, nepomáhajú ani aplikácie v mobile. A iba adresa nestačí. Na letisku sa síce pýtam, kadiaľ ísť. Dostávam radu. No vyznaj sa v cestách takmer trojmiliónového mesta. Napokon po dobrej hodine jazdy objavujeme malý smerník s názvom hotela. Odbáčame z hlavnej cesty a vchádzame do chráneného lesoparku severnej časti pohoria Sintra. Po pár minútach plných neistoty sme predsa len našli perlu uprostred národného parku.

IMG_5811

Kedysi tu Kelti uctievali svojho boha Mesiaca, Maurovia zasa vybudovali hrad a za odpočinkom sem jazdila aj portugalská kráľovská rodina. Nečudo. Sintra je známa svojimi horami, hlbokými lesmi, plnými machu, papradia a žulových balvanov, exotickými záhradami, skvostnými palácmi. Sintre vraj neodolal ani lord Byron. Údajne ho inšpirovala k napísaniu epickej básne Childe Haroldova púť. Napokon – do centra prídete za necelú polhodinu, k slnečným plážam ani nie za desať minút.

IMG_5797

Víta nás špičkový luxusný hotel Penha Longa, ktorý patrí do siete Ritz-Carlton. Má 194 izieb v úplne novom dizajne. Najmenšie majú takmer 40 m². V areáli je šesť reštaurácií, ale aj butik, kaderníctvo, krytý i vonkajší bazén. Sauny, turecký kúpeľ, Six Senses spa, centrum krásy, vírivky, relaxačná zóna, telocvičňa sa nachádzajú v budove, ktorá pôvodne slúžila ako kláštor a ktorej počiatky sú zo 14. storočia. Samozrejmosťou sú najrôznejšie športové aktivity, vrátane tenisu a golfu.

IMG_5580

Atlantic Course

Majstrovské golfové ihrisko Penha Longa má nádhernú polohu. Leží v tesnej blízkosti hotela uprostred borovicovo-píniového lesa. Patrí k 30 najkrajším ihriskám kontinentálnej Európy. Má 27 jamiek, ktoré dizajnoval svetoznámy Robert Trent Jones jr. Na svojom konte má celý rad skvelých ihrísk. K tým najkrajším určite patrí Penha Longa. Hlavnou atrakciou je, samozrejme, Atlantic course. V minulosti sa na ňom hral aj turnaje Portuguese Open a Estoril Open.

IMG_5744

Ak ho chcete úspešne zahrať, príručky radia mať drzý odpal, gurážnu približovaciu ranu a majstrovský pat. Každopádne zažijete dokonalé uspokojenie z hry. Ihrisko má dve rozdielne časti. Prvých šesť jamiek vedie údolím, zvyšok sa šplhá úbočiami. Za najkrajšiu považujem jamku č. 6. Tento par 5 meria iba 404 m. No hráči sa na dráhe musia vyvarovať pomerne veľkému jazeru a množstvu pieskov. Mimoriadnou zvláštnosťou na tejto jamke sú pozostatky rímskeho aquaduktu. Možno práve preto ju odborníci hodnotia ako jednu z TOP 500 jamiek na svete.

IMG_5733

Monastery Course

Napriek tomu, že mladšia sestra Atlantic course má iba deväť jamiek, na hru ponúka veľmi príjemné zážitky. Ihrisko je menej zvlnené a jamky sú modelované menej dramaticky ako u staršej sestry. No výhľady z jednotlivých dráh na pohorie Sintra sú veľmi inšpiratívne a vzbudzujú úctu. Nádherný je najmä pohľad na najvyšší kopec pohoria 529 m vysoký Cruz Alta. Meno Vysoký kríž dostal podľa kríža zo 16. Storočia, ktorý je na vrchole.

IMG_5758

Ak by ste však zatúžili zahrať si aj na ďalších blízkych ihriskách, máte niekoľko možností. Najbližšie sú ihriská Pestana Beloura (5 km), Estoril Golf (7 km), Quinta da Marinha (14 km) a Oitavos Dunes (17 km). Skutočne kvalitný výber.

Dvojmichelinský kuchár

Pre znalých gurmánov je dokonalou zárukou. Stačia dve slová: Sergi Arola. Po Abu Dhabi, Mumbai, Verbier, Barcelone a Madride vytvoril ďalšiu skvostnú adresu v Sintre. Je úžasné konštatovať, že každá zo šiestich tunajších reštaurácií je úplne iná. Reštaurácia Arola je zameraná na domácu a španielsku tapas kuchyňu. Má neformálnu a trendy atmosféru. Midori zasa patrí k najlepším japonským reštauráciám v Portugalsku a ponúka zo všetkých reštaurácií v areáli najexotickejšiu kuchyňu.

IMG_5753

Náš tip je však talianska reštaurácia Il mercado, ktorú sme si mimoriadne obľúbili. Také šafranové rizoto sme v živote nejedli a tak sme práve tu večerali trikrát za sebou… Najmodernejší interiér má rozhodne klubová reštaurácia Aqua, vrátane slnečnej terasy, z ktorej máte vynikajúci pohľad na prvú dráhu ihriska Atlantic. Ideálne miesto na posedenie po hre a skvelé občerstvenie z toho najlepšieho, čo ponúka portugalská kuchyňa. Aqua je otvorená počas letnej sezóny. Na morské špeciality sa zameriava reštaurácia Villa Tamariz Utopia. V hotelovom loby bare si zasa môžete po celý deň vypiť kávu, pivo či zjesť hamburgery.

Lobby 2

Šťastný Lisabon

Kým obyvatelia niektorých hlavných miest sa pred letným slnkom a rozpálenými ulicami takmer nemajú šancu schovať, Lisabončania sú za pätnásť minút v príjemnom chládku borovicových lesov, prípadne na krásnych plážach Costa do Estoril, ktoré sa tiahnu až na koniec polostrova Guincha. Domáci tvrdia, že ešte stále tu nájdete najčistejšiu vodu a panenskú prírodu. A keď sa zvečerí, zájdite si do mestečka Cascais. Ako píšu sprievodcovia, žije dvojitým životom. Jednak je to mesto bývalých portugalských kráľov a dnešných boháčov na dôchodku, ale je to aj mestečko prostých rybárov, ktorý deň čo deň ponúkajú svoje úlovky v miestom prístave. Nájdite si tiché miesto pozorovateľa na hlavnom námestí, ktoré pokrýva zvláštna vlnovková dlažba, a kochajte sa pohľadom na červené slnko, ktoré práve zapadá. Možno ste práve napísali novú kapitolu do knihy Portugalské rozprávky.

IMG_5602

Atlantic Course

Design: Robert Trent Jones jr.

Otvorenie: 1993

Par: 72

Významné turnaje: Portuguese Open (1994, 2010)

Ocenenia: Portugal’s leading golf resort (2006)

Odpaliská:

Čierne: 6 313 m

Biele: 5 944 m

Žlté: 5 524 m

Modré: 5 414 m

Červené: 5 092 m

 

Monastery Course

Design: Robert Trent Jones jr.

Otvorenie: 1995

Par: 35

Odpaliská:

Zlaté: 2 588 m

Biele: 2 437 m

Žlté: 2 221 m

Červené: 1 994 m

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv