Neprehliadnite

Veľké ambície

 

V malebnom údolí pomenovanom po rieke Ziller nájdete mnohé atrakcie. Okrem iných aj golfové ihrisko, ktoré kandidovalo na hostiteľa prestížneho Ryder Cupu.

Text Martin Pavlík, foto autor

V súčasnosti je táto informácia pre nás návštevníkov vlastne druhoradá. Dôležité je to, že už samotná kandidatúra znamená pre golfový rezort i celé údolie značnú popularitu. Práve o to majiteľom ihriska šlo, sami si uvedomovali, že sotva otvorené ihrisko má len mizivé šance uspieť v takomto súboji.

4J0A3534GolfclubZillertal_bybecknaphoto215

Raj aktivít

Vráťme sa však na začiatok. Miestni obyvatelia s pýchou v hlase hovoria, že žijú v raji. Pupočnou šnúrou sú zrastení s okolitou prírodou. Nech je, ako chce, treba im uznať, že minimálne v raji možností fyzických aktivít žijú. Od neskorej jesene do neskorej jari sa môžu preháňať po zasnežených kopcoch, pričom koncom marca už svištia vzduchom prvé golfové loptičky. Mimochodom, práve na konci údolia Zillertal sa nachádza jediný rakúsky ľadovec s celoročnou prevádzkou – Hintertux.

GolfclubZillertal3

Takže tu máme lyže a golf, k tomu si prirátajte všetky možné športy v alpskej prírode, cyklistika, horská cyklistika, skalolezectvo a horolezectvo, vysokohorská turistika. V regióne Fügen-Kaltenbach, označovanom za prvý prázdninový región v údolí Zillertal, nájdete takmer tisíc značených turistických a horských ciest, od príjemných prechádzok vhodných pre celú rodinu až po náročné alpské túry. Samozrejme, môžete využiť aj možnosť školeného horského vodcu. V každom prípade sa však môžete tešiť na kulinárske pokušenia v mnohých chatách. Typické horské občerstvenie zo surovín pochádzajúcich výhradne z okolia chutí po fyzickej námahe ešte lepšie.

4J0A3578GolfclubZillertal_bybecknaphoto215

Ihrisko s kulisou

Ústrednou témou pre nás však ostáva miestne golfové ihrisko GC Zillertal Uderns. Otvorili ho v roku 2014 a odrazu sa zaradilo na zoznam Leading Golf Courses. Majstrovské ihrisko s 18 dráhami sa rozkladá na ploche 65 hektárov a môže sa pochváliť špičkovou kvalitou. Samotné dráhy sú len mierne zvlnené, prvé tri jamky stúpajú smerom hore a následne sa otočením v smere hodinových ručičiek vraciate ku klubovému domu. Po tretej dráhe si vás podmaní neskutočná kulisa hôr stúpajúcich ďaleko za hranicu 2 000 metrov nad morom, začiatkom sezóny dozaista väčšinu z nich zastihnete s bielou čapicou.

GolfclubZillertal3

Dizajnéri ihriska sa pohrali práve s týmito prírodnými danosťami, aby si hráči mohli čarokrásnu scenériu vychutnávať čo najdlhšie. Pre ihrisko platí, že zahrať par nie je jednoduché, no pri rozumnej hre si ho dokážu vychutnať aj menej skúsení golfisti. Vždy totiž dovoľuje prihrať si na dostupnú pozíciu v bezpečnej vzdialenosti od vodných prekážok. Tých je tu niekoľko a značnou mierou vstupujú do hry. Či už sú to trojparovky v susedstve jazera, alebo výzva v podobe deviatky.

14J0A7705GolfclubZillertal_bybecknaphoto2014

Tam musíte mať skvelý odpal s dostatočnou dĺžkou, aby ste mohli druhou ranou atakovať jamkovisko umiestnené za vodnou hladinou. A verte, že prihrávku trojkou drevom na gríne nezastavíte len tak. Vo vodnej hladine sa odráža silueta klubovne s priestrannou terasou. Malé občerstvenie a už vyrážame na druhú deviatku. Na nej je manažment hry azda ešte dôležitejší. Správne vzdialenosti i dopadové zóny sú pre dobrý výsledok nesmierne dôležité.

DSC00958GolfclubZillertal_bybecknaphoto215

Dominantná klubovňa

Obe deviatky sa končia pri klubovom dome, ktorý je dominantou celého rezortu. Silné postavenie investora sa tu odzrkadľuje v plnej miere. Kvalitné materiály a špičkové spracovanie pomohli zrealizovať výnimočný architektonický počin do majestátnej podoby. Už samotná garáž patrí k tomu najlepšiemu, čo som na golfových ihriskách videl. Na úroveň recepcie sa dostanete buď po vlastných, alebo výťahom. Všetkých sedemsto členov má v útrobách rozľahlej budovy svoju skrinku, nechýba golfový simulátor i malá seminárna miestnosť.

IMG_5341

Gastronomickú časť zastrešuje reštaurácia a spomínaná terasa s malebným výhľadom na ihrisko i okolité hory. Topmoderný klubový dom je súčasťou hotela Sportresidenz Zillertal s kategorizáciou 4*Superior, ktorú podľa mnohých aj prekračuje. Vyše dvadsať hostí – čo je miestna kapacita a vzhľadom na množstvo ubytovacích zariadení v okolí aj dostatočná –, obklopených kvalitou, luxusom a prvotriednymi službami, si užíva dokonalý oddych. V každej izbe je privátna sauna alebo aspoň infra kabína, nechýbajú slnečné terasy s ležadlami a wellnesovou časťou. Oko znalca hneď odhalí, že sa na jej dizajne podieľal známy Matteo Thun. Poviem vám, takto si predstavujem ukončenie dňa po golfovom kole.

Golfresidenz-Uderns-by-BAUSE-Print-036

K zime leto

Za celým projektom, ktorého realizácia trvala dlhých dvadsať rokov, stojí úspešná skupina Schultz-Gruppe. Jej mozgom sú súrodenci Martha a Heinz Schultzovci, ktorí už niekoľko desaťročí úspešne podnikajú v cestovnom ruchu. Do ich portfólia patrí niekoľko lyžiarskych stredísk vrátane lanoviek, ku ktorým pridali aj letnú aktivitu v podobe prekrásneho golfového rezortu v mestečku Uderns. Skvelým nápadom bolo preškoliť dvadsiatku vlekárov na trávnikárov, takže počas zimy sa starajú o hladký chod na kopcoch a v golfovej sezóne o ideálne pokosené ferveje.

IMG_5339

Majú tak celoročné zamestnanie a majiteľ stálych a spokojných pracovníkov. Mimochodom, okolo ihriska sa tiahne vyše dvesto kilometrov závlah a približne rovnaký počet polievačov je rozmiestnený po stranách fervejí a v okolí grínov. Hoci sa to nezdá, prevýšenie najvyššieho bodu ihriska a jazera pred klubovou terasou je viac ako 50 metrov, takže „fontánka“ v strede jazera nie je poháňaná žiadnym čerpadlom, ale prirodzenou gravitáciou.

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv