Neprehliadnite

Zmeny v novej sezóne

 

Asi každý slovenský golfista pozná ten jarný pocit, keď doslova ráta dni do začiatku novej sezóny. Ani so mnou to nebýva inak, hoci, musím sa priznať, už vo februári som hral oveľa častejšie ako po minulé roky. Dôvodom boli dve služobné cesty, obe išli za teplom – jedna viedla na juhovýchod do tureckej mekky golfu, do Beleku. Druhá opačným smerom, do Portugalska, do okolia hlavného mesta Lisabonu.
Zmeny v novej sezóne sa však zďaleka nedotýkajú iba mojej zimno-letnej prípravy. Oveľa dôležitejšie sú napríklad dve mimoriadne udalosti celosvetového významu – predovšetkým budú letné olympijské hry v Riu de Janeiro. No s akými zmenami! Tou najväčšou je fakt, že sa náš šport dostal do programu OH po stodvanástich rokoch. Aj ďalšia dôležitá golfová udalosť je plná zmien. Ryder Cup má oboch nových kapitánov a nových asistentov vrátane Tigra Woodsa. Mnohé sa zmenilo najmä v európskom tíme. Za starý kontinent bude štartovať minimálne šesť nováčikov.


A čo zmeny u nás? Tiež nič malé. Práve naopak. Mali by sme vedieť o novinkách, ktoré – nazdávam sa – výrazne menia niektoré zavedené pravidlá. Zmeny idú z Európskej golfovej asociácie a sú z oblasti hendikepového systému. Podľa môjho názoru smerujú k zjednodušeniu a k vyššej atraktívnosti golfovej hry a v konečnom dôsledku aj k novým adeptom. Keďže rast členskej základne u nás stagnuje, považujem zmeny za vážny budíček nielen pre prezidentov klubov, ale aj pre Slovenskú golfovú asociáciu. Budú sa musieť zmobilizovať aj v súvislosti s novým zákonom o športe.


Novinky v novej sezóne určite zaznamená aj golfová mapa Slovenska. Pribudne minimálne jedno osemnásťjamkové ihrisko v Sedíne a v Bernolákove sa vážne pracuje na obnove kaštieľa. Aktuálny stav naznačuje, že po dokončení bude tento barokový skvost vážnou ozdobou a definitívne dominantou nielen golfového areálu, ale aj Bernolákova. Nová sezóna nenechala na pokoji ani náš redakčný kolektív. Už v novembri minulého roka sme hovorili o nevyhnutnosti zmien v Slovenskej firemnej lige v golfe, veď v takmer rovnakom formáte fungovala už trinásť rokov. A tak sme doslova prekopali propozície a pevne veríme, že nové, atraktívnejšie pravidlá prinesú v štrnástom ročníku najstaršej kolektívnej súťaže na Slovensku viac súťaživosti, viac dobrého športu a viac družstiev. Z môjho pohľadu za najvýznamnejšie považujem dve zmeny: hrací systém a výber lokalít. Z doterajších dvoch ihrísk je v aktuálnom ročníku šesť. A to tri na východe a tri na západe vrátane osvedčeného Hainburgu. Z praktických dôvodov sme znížili počet hráčov v družstve, pričom ak je väčší záujem v jednej firme, môže postaviť viac tímov. Popri zmenách sa však riadime aj zásadou – ponechajme, čo sa osvedčilo. A tak po vynikajúcich podmienkach z vlaňajška sme sa rozhodli aj tohtoročné finále organizovať v Stegersbachu. Ako sa zdá, čaká nás sezóna mnohých zmien. No verím, že naše nadšenie pre hru a zmysel pre fair play sa meniť nebude.

Ivan Mičko

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv