Neprehliadnite

Fitzgeraldovo dedičstvo

 

Dokonalý štýl je večný. Rovnako ako meno jeho nositeľa a významného autora svetovej literárnej prózy. Francis Scott Fitzgerald sa vďaka svojmu dielu, ktorému vtlačil magický punc doby, v ktorej vznikal, zaraďuje na zoznam najvplyvnejších spisovateľov dvadsiateho storočia. Veľkolepý a niekoľkokrát sfilmovaný román Veľký Gatsby však nie je jeho jediným veľkým odkazom.

Fitzgerald sa vo svojej dobe nepreslávil len výstredným a hýrivým životným štýlom. Oveľa menej sa o ňom už vie, že rovnako ako hlavná postava jeho najslávnejšieho diela, aj jeho šatník sa skladal takmer výlučne z elegantných oblekov na mieru, ktoré dopĺňal klasickými kravatami a často dnes už zabudnutým tretím dielom – vestou. Na dobových fotografiách je autor zachytený presne v podobe, v akej si dnes predstavujeme esenciu takmer zabudnutého, klasického džentlmena „starej školy“.

Jeho nekompromisný postoj k obliekaniu trojnásobne dokazuje postava Jaya Gatsbyho, ktorého príbeh bol na striebornom hollywoodskom plátne sfilmovaný naposledy minulý rok austrálskym majstrom filmovej vizualizácie, Bazom Luhrmanom. A v každej časti je jeho šatník výstavným kúskom ortodoxného džentlmenského snobizmu. Na rozdiel od premenlivého trendového počasia je sila oblekov aktuálna stále rovnako, ako bola na začiatku minulého storočia. Ak nie viac.

 

Foto: esquire

Značky:

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv