Neprehliadnite

Volvo XC90: Historický míľnik

 

Druhá generácia populárneho SUV je možno posledným výkrikom severskej automobilky do prémiového segmentu. Výrobca do neho vkladá veľké nádeje a nijako sa netají tým, že to má byť najbezpečnejšie SUV sveta.

Je to už dvanásť rokov, čo švédska automobilka Volvo predstavila prvú generáciu svojej novej vlajkovej lode. A nestal sa ňou priestranný sedan s prvkami luxusnej limuzíny, ale veľkopriestorové SUV, segment, ktorý bol na začiatku nového milénia stále len v plienkach. Debutová generácia XC90 si našla množstvo priaznivcov nielen neotrelým dizajnom, ale aj technikou a nemalý podiel na úspechu mala aj značka výrobcu, ktorá akoby ukrývala synonymum: trochu iná prémiovka. Dodnes to tak trochu platí – Volvo si kupujú okrem iného aj tí, ktorí nechcú okolie „vystrašiť“ niektorým z členov nemeckej „svätej“ trojky, nesúceho v sebe auru premrštenej cenovky.

Generácia číslo dva, ktorá sa predstavila svetu konečne koncom augusta v domovskom Štokholme, sa očividne snaží prekonať úspechy svojho predchodcu, a to po všetkých stránkach. Pozitívne prekvapenie sa konalo v prípade dizajnu: prednou maskou tu a tam pripomína nemeckých konkurentov ML a Q7, majestátna maska chladiča a spodné výduchy jej ale dodávajú agresívnejší výraz a potrebný stupeň vizuálnej odlišnosti. Z profilu pôsobí nové Volvo veľmi dynamicky a zadná časť dokonale zapadá do dizajnového smeru, akým sa severský výrobca vybral v posledných troch rokoch. Zároveň zadné svetlá tvarovo vychádzajú z tých, ktorými bola vybavená aj predchádzajúca generácia.

O niečo horšie je na tom ponuka motorov. Severania sú známi svojim ekologickým zmýšľaním, a v exemplárnej forme ho predvádza ich najznámejšia automobilka: vrcholný model ponuky Volvo budú poháňať výhradne štvorvalcové motory. Down-sizing a ruka v ruke s ním idúce zvyšovanie výkonu v posledných rokoch síce umlčuje zlé jazyky, oháňajúce sa argumentom o nedostatku výkonu, na druhej strane je veľmi pravdepodobné, že určitej skupine potenciálnej klientely môže chýbať výkonnejší šesť či osemvalec. Všetky motory v ponuke majú zhodný objem dva litre, a líšia sa rôznymi stupňami prepĺňania. Najvýkonnejší model T8, ktorý je vo svojej podstate hybridom, ponúkne kombináciou benzínového dvojlitra s elektromotorom výkon neuveriteľných takmer 400 konských síl, čím sa s prehľadom vyrovná niektorým súčasným osemvalcom. Najpredávanejšou verziou sa však zrejme stane naftový model D5, ktorý bude dosahovať výkon 225 koní pri kombinovanej spotrebe na hranici uveriteľnosti: necelých 6 litrov na 100 kilometrov. Všetky motorové verzie sa budú dodávať v spojení s novou 8 stupňovou automatickou prevodovkou.

Najbezpečnejšie SUV na svete nie je pre Švédov len prázdnym reklamným lákadlom. Vo svojich tlačových správach vyzdvihujú svoj cieľ, aby v ich vozidlách v roku 2020 nezomrel ani sa vážne nezranil žiadny pasažier. Nová generácia XC90 sa tak stáva výkladnou skriňou bezpečnostných systémov, ktoré majú tento cieľ naplniť: sériovou súčasťou modelu je systém City Safety, ktorý dokáže sám zastaviť vozidlo v prípade hroziaceho nárazu. Takisto dokáže monitorovať prostredníctvom senzorov a kamery v zadnej časti aj priestor za autom, zabrániť vozidlu opustiť jazdný pruh a množstvo ďalších technologických vymožeností, ktoré nie sú len frajerskými chuťovkami, ale nachádzajú mimoriadne dôležité miesto v celkovej bezpečnosti auta.

XC90 druhej generácie je skutočným historickým míľnikom pre severskú automobilku, a to ako po dizajnovej tak aj po motorovej i technickej stránke. Rozhodne najväčším experimentom bude úkaz, ako sa s kontroverznou ponukou pohonných systémov vyrovnajú predajné čísla. Vo všetkých ostatných parametroch nové Volvo spoľahlivo dobieha konkurentov, a v nemalom množstve dokonca poráža. A cena? 50 tisíc eur za základ a necelých 80 za veľmi solídne vybavené auto znie ako veľmi férová ponuka. Nakoľko presvedčí slovenských zákazníkov, ukážu najbližšie mesiace.

 

Foto: Volvo

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv