Neprehliadnite

Quant e-Sportlimousine: Esencia výnimočnosti

 

Rozruch okolo elektromobilov, ktorý hýbe správami z automobilového sveta už zopár mesiacov a o ktorý sa do značnej miery zaslúžil jediný model – Tesla Model S – neutícha. Práve naopak, zdá sa, že sila tejto témy rastie každým dňom. Či sú skutočne budúcnosťou a náhradou áut spaľujúcich fosílne palivá, zatiaľ nevie nikto. No isté je, že technológie, ktoré umožňujú ich konkurencieschopný dojazd, sa za posledný rok pohli dopredu viac, ako za celé desaťročie predtým.

V súčasnosti sú elektromobily samotné výnimočným zjavom, spomínaná Tesla (ako aj jej nový model, ktorého uvedenie je avizované na budúci rok) neskrýva ambíciu tento stav v priebehu niekoľkých rokov (či desaťročí v dlhodobom horizonte) zvrátiť. Najnovší kamienok do mozaiky reálne použiteľných elektrických áut je však z iného cesta. Predstavuje esenciu výnimočnosti, a to z akéhokoľvek motoristického pohľadu.

Quant e-Sportlimousine je výtvorom malej firmy nanoFLOWCELL z lichtenštajnského Vaduzu. Auto, ktoré bolo ako koncept predstavené na tohtoročnom ženevskom autosalóne, vzbudilo obdiv futuristickým, no na druhej strane uhladeným dizajnom a tiež tvrdením, že pôjde o ďalší revolučný elektromobil, teda pokračovateľa filozofie Tesly. Výrobca, ktorý podľa vlastných slov vyvíjal tento projekt 14 rokov, nedávno získal pre svoje vozidlo povolenie jazdiť na európskych cestách a to je štádium veľmi blízke sériovej produkcii. Inými slovami, ide o prvotný dôvod, prečo sa o najnovší elektromobil, ktorého uvedenie do života je otázkou možno len niekoľkých mesiacov, začať zaujímať.

Tie ďalšie dôvody sa nachádzajú pod kapotou excentrického auta – poháňajú ho 4 elektromotory s celkovým výkonom 680 kW, čo predstavuje 925 (!) konských síl. Pre porovnanie – je to len o zopár plnokrvníkov menej, ako má súčasný etalón automobilizmu a najrýchlejšie auto sveta, Bugatti Veyron. Nemenej zaujímavá je technológia, ktorú elektromobil využíva. Namiesto batérií poháňajú Quant palivové články s tekutým elektrolytom, vďaka čomu sa odhadovaný dojazd, sľubovaný výrobcom, blíži až k číslu 600 kilometrov.

2,3 tony vážiaci automobil by mal s takýmito parametrami vystreliť z pokoja na stovku za 2,8 sekundy a ručička tachometra by sa mala zastaviť na hranici vyššej ako 380 km/h. Ak budú tieto hodnoty dodržané, je pomerne pravdepodobné, že pôjde o najrýchlejší elektromobil, aký sa kedy dostal do sériovej výroby. Veľkým lákadlom je aj samotný zjav a dizajn auta – dĺžka 5 metrov a 25 centimetrov hovorí sama za seba, ďalej je tu poriadne agresívna predná maska a unikátne riešenie otvárania dverí – sú len 2 (hoci je automobil plnohodnotne štvormiestny) a ich otváranie smerom nahor, čím sa sprístupní nastupovanie ako na predné, tak aj na zadné sedadlá. Nový Quant sa z dizajnového i technického pohľadu nepodobá na nič, čo ste mali doteraz možnosť na cestách stretnúť. V tom je jeho sila; otázne je, či dokáže tieto ťaháky pretaviť do trojrozmerného sveta. Ak áno, pôjde skutočne o jeden z najvýnimočnejších zjavov na 4 kolesách, ktoré sa dajú kúpiť.

Foto: highsnobiety

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv