Neprehliadnite

Príbeh najkomplikovanejších hodiniek

 

Okrem toho, že hodinky sú jediným povoleným mužským šperkom (podľa džentlmenského protokolu) a veľavravným doplnkom, pre istú skupinu ľudí predstavujú aj ozajstnú vášeň a zberateľský koníček. Ako všetky ostatné skupiny prístrojov, aj tie časomerné majú svoje naj. Najdrahšie, najvzácnejšie, najkomplikovanejšie. Práve tým s posledným prívlastkom sa budeme venovať dnes, hoci je zjavné, že si čo-to berú aj z predošlých dvoch. Tu sú: reč je o modeli Henry Graves Supercomplication, ktorý má na svedomí švajčiarska spoločnosť Patek Phillipe. Tá, mimochodom, vyrába jedny z najdrahších a najluxusnejších hodiniek sveta a jej korene siahajú do polovice devätnásteho storočia.

O tom, že ide o najkomplikovanejší model hodiniek, aké boli kedy vyrobené (pre zaujímavosť: celý prístroj bol vyrábaný ručne), presviedča už jeho názov. V roku 1933 vyrobila firma jediný kus, a to špeciálne pre amerického bankára Henryho Gravesa Juniora. Na ruku si ich ale nenasadíte; ide o tradičné vreckové hodinky. Výnimočnými ich okrem astronomickej ceny, ktorá je pri historickom kúsku tejto značky tak trochu samozrejmosťou, aj 24 rôznych funkcií, ako napríklad westminsterská zvonkohra, večný kalendár, fázy mesiaca či verný obraz nočnej oblohy nad New York City, vrátane kompletných a presných vzdialeností hviezd a veľkosti Mliečnej dráhy. A áno, pripomíname ešte raz: vyrobené boli v roku 1933, a pokrýva ich 18-karátové biele zlato.

V neznámych súkromných rukách sa nachádzali celých 66 rokov, kým ich na prelome milénia, v roku 1999, nevydražili v newyorskej aukčnej sieni Sotheby’s  za sumu rekordných 11 miliónov dolárov. A hádajte čo? Tento rok idú do dražby znova. Ženevská pobočka rovnakej siene ich posiela do aukcie túto jeseň, no tentokrát experti predpokladajú, že konečná predajná suma by mohla pokoriť 17 miliónovú hranicu. V dolároch. Ak máte túto čiastku na účte nazvyš a podobné zberateľské kúsky vás (viac ako) zaujímajú, ostáva zaželať už len: Happy bidding, gentlemen.

 

 

Foto: Forbes

 
 
 

Komentáre sú uzatvorené.

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv