Neprehliadnite

US Masters: Zaujímavosti, rekordy, čísla a fakty zo 78. ročníka

 

– Dva dni pred turnajom sa konala tradičná Večera šampiónov. Obhajca trofeje Adam Scott najskôr dementoval Scott-Bubbasprávy, že v menu bude aj mäso z klokana, a potom prezradil dva chody. Jedným z nich boli takzvaní „Moreton Bay Bugs“. Austrálčania tak hovoria zvláštnemu druhu humra, skutočnej

/Obr. Adam Scott a Bubba Watson/

krajovej delikatese. Múčnik potom nechal 33-ročný hráč pripraviť svoju matku. Tá totiž pripravila tradičnú tortu zo šľahaných vaječných bielok a cukru krupice podľa vlastného modifikovaného receptu.

–  Prvým čiastočným víťazom týždňa sa stal Američan Ryan Moore. V tradičnej súťaži Par 3 Contest na Ryan_Mooredeväťjamkovej akadémii pozostávajúcej z krátkych trojparových jamiek dosiahol výkon 21/-6. O dva údery za ním sa o druhé miesto podelili Kevin Stadler a Fuzzy Zoeller. Posledne menovaný 62-ročný víťaz US Masters z  roku 1979 potvrdil dobrou formu, vďaka ktorej už tento rok vyhral MasterCard Championship zo série Champions Tour. Mooreho triumf len potvrdil tradíciu, že víťaz Par 3 Contest ešte nikdy nedokázal v rovnaký rok vyhrať aj hlavný turnaj US Masters.

/Obr. Ryan Moore/

Po prvý raz v kariére sa na úvodnom major turnaji sezóny nezúčastnil Tiger Woods, ktorý sa po najhoršom vstupe do sezóny podrobil operácii chrbta. Pri absencii štrnásťnásobného major víťaza, ktorý v Augusta National zvíťazil ako najmladší hráč v histórii v roku 1998 vo veku 21 rokov, bol teda v hre aj post svetovej jednotky. V tomto smere sa však napokon nič nezmenilo, takže Woods zatiaľ zostáva na pozícii lídra svetového rebríčka.

– Na tohtoročnom US Masters štartovalo celkovo 96 golfistov, pričom posledným mužom štartovného poľa sa víkend pred major turnajom stal víťaz Shell Houston Open Matt Jones. Katom stanoveným na hodnote +4 Jimenez_2881282bneprešlo viacero zvučných mien, pričom po 17 rokoch sa to prvýkrát stalo Philovi Mickelsonovi. Naopak, víkendové finále si na zradnom ihrisku zahralo 51 hráčov z toho hneď šiesti päťdesiatnici – Sandy Lyle, Fred Couples, Larry Mize, Vijay Singh, Bernhard Langer a Miguel Ángel Jiménez.

/Obr. Miguel Ángel Jiménez/

Navyše, dvaja z nich skončili dokonca v Top 10 – Španiel Jiménez (4. miesto) a Nemec Langer (T8.), Couples napokon klesol na delenú 21. pozíciu. Jiménezov výkon je najlepšie umiestnenie golfistu päťdesiatnika na US Masters od roku 1963, keď skončil legendárny Sam Snead na tretej priečke. „El Mecánico“ bol pri svojom 15. štarte na US Masters bol aj autorom najnižšieho kola, keď v treťom dejstve zapisoval 66/-6.

Tohtoročná základná dĺžka slávneho ihriska bola 6799 m. Dotácia turnaja bola 8 miliónov dolárov, pričom víťaz Bubba Watson zinkasoval 1,66 milióna USD. Americký golfista získal po dvoch rokoch svoje druhé zelené sako, pričom do roku 2003 uchmatli traja ľavorukí hráči už dokopy šesť titulov na US Masters – Mike Weir (2003), Phil Mickelson (2004, 2006 a 2010) a Watson (2012 a 2014).

– Štyria zo šiestich zúčastnených amatérov pochádzali mimo územia USA. Úradujúci víťaz amatérskych majstrovstiev USA 19-ročný Matthew Fitzpatrick pochádza z Anglicka rovnako ako americký amatérsky Goss_02vicemajster Oliver Goos, ktorý ale vyrastal v Austrálii. Ďalšími amatérmi boli najmladší účastník Juhokórejčan Chang-woo Lee ako víťaz Asia-Pacific Amateur, Angličan Garrick Porteous, ktorý je zasa obhajcom britského amatérskeho titulu z roku 2013. Štvorlístok Európanov doplnili Američania Jordan Niebrugge a Mike McCoy. Zo všetkých amatérov prešiel katom len Goss, ktorý tak získal Strieborný pohár a dal si pekný darček k sobotňajším 20. narodeninám. Napokon skončil na 49. mieste s výkonom +10.

/Obr. Oliver Goss/

Medzi ozdoby 78. ročníka US Masters patril aj výkon Garyho Woodlanda v treťom kole. Americký golfista totiž vyrovnal rekord, keď potreboval na prvú deviatku len 30 rán a napodobil najnižším číslom štvoricu hráčov z minulosti. S výkonom -6 sa v historických tabuľkách pridal k doterajším rekordérom Johnnymu Millerovi (1975), Gregovi Normanovi (1988), K.J. Choiovi (2004) a Philovi Mickelsonovi (2009). Druhá deviatka sa Woodlandovi už tak nevydarila, mal aj double bogey, a po 54 jamkách figuroval na štrnástej priečke.

/Hra čísiel:/

2 – počet zelených sák, ktoré si doteraz obliekol Bubba Watson

8 – celkové skóre pod par od šampióna

3 – počet úderov o koľko vyhral víťaz pred druhým v poradí

7 – hráčov sa dostalo pod par

US_Masters6 – európskych golfistov skončilo v Top 10

66 – najlepšie kolo štyroch dní v podaní Miguela Ángela Jiméneza

2 – nováčikovia – Jonas Blixt a Jordan Spieth sa delili o druhé miesto

20 – íglov padlo za celý týždeň

874 – birdies počas štyroch hracích kôl

1166 – bogeys

133 – double bogeys

13 – viac ako double bogey

11 – najťažšia jamka na ihrisku v Augusta National

13 – najľahšia jamka na ihrisku v Augusta National

 

-JJ- Foto: AP

 
 
 

0 Komentáre

 

Môžete napísať komentár ako prvý.

 

Zanechajte komentár

 

Musíte byť prihlásený, aby ste mohli zanechať komentár

 
 
Peliculas Gratis Online Peliculas Online TV Peliculas & CINE Peliculas Latino Online Peliculas5 TV AltaPelicula Online Peliculas Audio Latino PeliculasHD TV latinopeliculas.tv peliculas10.tv